Betta albimarginata

sign up form

Betta albimarginata

Betta albimarginata er en af de mindste bettaer, bliver omkring 5-6 cm. Den stammer fra Asien, - Borneo, fra langsomt flydende små strømme, eller stillestående vandområder. I modsætning til mange andre arter fra Borneo, så kan albimarginataen ikke så godt lide det helt bløde og sure vand, - de trives faktisk bedst i ph omkring 6-7 stykker. Hvis man bruger osmose vand er det en god ide at bruge halvt af hvert. Jeg gjorde den erfaring, at for blødt og surt vand betød syge albi'er.

Jeg synes det er en ret nem art, og ligesom de spidshalede makropoder er det en fisk med 'charme'. Den er ikke specielt sky, men en ret rolig fisk. Det er en mundrugende art, og det er hannen som ruger. Betta albimarginata er som sagt rolig og fredelig, men overfor artsfæller er den territorial, - men alligevel trives de bedst i en mindre flok. At holde et par er faktisk synd, eller få sammen, er faktisk synd, - dels fordi hannerne vil komme til næsten konstant at gå med unger i munden, - hvilket betyder at de ikke får noget føde i lange perioder, - og dels kan 'flokken' ikke opretholde et naturligt hieraki, og enkelte fisk vil måske blive jagtet mere end de kan klare. En flok på 7-8 er ideel, og akvariestørrelsen behøver ikke være enorm - 60-80 liter er fint nok.

De første gange der kom unger, lykkedes det ikke at få ungerne til at vokse op, - jeg havde 3 eller 4 kuld, som lige pludselig døde allesammen, - de fik odinium og så var det sket. Til sidst fandt jeg ud af at den største risiko var vandskift, - og jeg indrettede det herefter sådan at når hannen var parat til at spytte ungerne ud, så blev han sat i et 30 liters akvarie med ganske lav vandstand. Efter at ungerne var blevet spyttet ud, - fjernede jeg hannen, og kunne så stille og roligt fylde lidt vand på efterhånden - i stedet for at skifte vand før ungerne var så store at de kunne modstå evt. større ændringer i vandkvalitet. Det gav reslutat, og det lykkedes at få et helt kuld til at blive voksne. Og overraskende nok, så kan sådan en han have ihvertfald 40 unger i munden i et kuld. Ret utroligt.