pseudosphromenus cupanus og dayi

sign up form

Pseudosphromenus cupanus

 

Sort spidshalet makropode

 

Dette er, selvfølgelig bortset fra de små pragtguramier, nok min absolutte ynglingsfisk. Og det selv om den er egentlig temlig neutral i farven, mest bare sort / grå, men dog med meget fine blå søm på finner og hale, og med helt røde bugfinnestråler og så røde øjne.

 

Adfærdsmæssigt er den heller ikke så speciel endda, - det er en lille labyrinthfisk, den bygger skumreder i overfladen, den holder af stille roligt vand og hygger sig gerne mellem lange vallisneria blade i overfladen. Det som jeg er faldet for ved den, er dens 'personlighed' kunne man næsten sige. Den er livlig, nysgerrig, fuld af energi, fræk - men stort set fredelig mod alle andre fisk, selv rejer kan få lov at gå, - og så yngler den hele tiden, eller prøver på det, - og i de akvarier jeg har haft dem, dukker der hele tiden små nye makropoder op, uanset  om det er selskabsakvarier eller artsakvarier.

 

Pseudosphromenus cupanus har en 'fætter' - pseudosphromenus dayi, som sikkert af mange regnes for langt smukkere, - men denne har et andet temperament, og er efter min erfaring lidt mere agressiv. Men udover dette minder de to fisk selvfølgelig meget om hinanden, og også her er det relativt let at få yngel ud af det.

De ideelle forhold i akvariet

Som skrevet synes jeg det er en let fisk at have, og de ser ud til at trives under ganske forskellige forhold. For små akvarier kan blive et problem, da det selvfølgelig alt andet lige, er en makropode, og der er hele tiden gang territorie stridigheder. Fisken har ikke bestemte territorier, som den holder til i, så det foregår hele tiden over hele akvariet, - derfor er et stort akvarie at foretrække, og samtidig må det gerne være meget beplantet, således at den enkelte fisk kan snige sig omkring og gemme sig når der er behov for dette

Strøm er selvfølgelig ikke nødvendigt, men heller ikke nogen særlig forhindring, - de trives også med lidt strøm i vandet. Huler er ikke nødvendige, da skumreder bygges i overfladen som hos kampfisk, men gode steder opstår gerne hvis der ligger planter, lange blade fra planter i overfladen.