I akvariet

sign up form

Størrelsen på akvariet

 

 

Akvariestørrelse for pragtguramier hører til i den mindre ende, og kan hurtigere blive for stort end for lille. Den bedste størrelse til et par er faktisk et 12 liters akvarie. Har man en lille flok sammen skal man dog op i lidt større størrelse, da det trods alt er en gurami, og der vil være småstridigheder og territoriefordeling hos hannerne. I så fald bør størrelsen være fra 20-45 liter, men i større akvarier vil man hurtigt miste overblikket over om fiskene overhovedet er der eller ej.

30 liter er en fin størrelse til 1 eller 2 hanner + 2,3 hunner, og man kan så lade dem yngle og lade ynglen vokse op til rimelig størrelse i samme akvarie.

 

Indretning og huler

Akvariet skal være indrettet med muligheder for at fisken kan finde huler rundt omkring, - disse kan enten være færdiglavede huler, f.eks. kokosnødder, mallehuler, film-rulle-dåser, eller trærødder, eller blade. Men da hver han finder sig et lille territorie med basis i en hule, er det vigtigt at der er nogle muligheder for dette. Mange muligheder er ikke nødvendigt, og når man har prøvet det nogle gange ved man næsten godt hvad det er som er attraktivt. Min erfaring er helt sikkert, at lægger jeg sådan en lille film-dåse i overfladen, så bliver det med stor sandsynlighed hannens foretrukne tilholdssted. Og så behøver han ikke flere muligheder.

I naturen vil der forekomme mange nedfaldne blade mm, og det kan man sagtens efterligne i akvariet, - en masse bøgeblade er gode, tørrede bøgeblade. Javamos og javabregner, cryptocoryner, samt andre planter, som kan vokse ved lav belysning og iøvrigt i surt, blødt vand er også velegnet, men ikke egentlig nødvendige. Man kan sagtens have et akvarie, som består af blade, trærødder, måske noget spagnum og så en masse flydeplanter. Jeg bruger dog oftest så mange planter som jeg har mulighed for.

           

Temperatur og cirkulation

Temperaturen bør ligge mellem 22 og 24, kan være højere, men det er ikke nødvendigt.

Det er ikke nødvendigt med strøm i vandet, så derfor har jeg sjældent pumper i akvarierne, og hvis jeg har, er det ganske svage pumper, som evt. er dæmpet yderligere med forskelligt materiale. Dels er akvarierne ofte så 'tyndt' befolket at en pumpe ikke er nødvendig til at nedbryde affaldsstoffer osv, som man normalt bruger en pumpe til, - dels forstyrrer det fiskenes evt. bygninger af skumreder osv.

 

Lys.

Lys er faktisk slet ikke nødvendigt. Jeg har flere små akvarier hvor jeg slet ikke tænder lyset udover et par timer  om dagen, hvilket mest er for min egen fornøjelses skyld. Hvis man holder sin indretning med planter som kan tåle det, - og det er der i min erfaring faktisk planter som godt kan - så sker der ingenting ved ikke at have lys på. De planter som klarer det er javabregner, nogle flydeplanter, javamoss (ikke at det trives, men det kan klare det), og tildels den plante som hedder rotala rotifunda, som har vist sig at være en ganske god plante i disse akvarier.

Men selvfølgelig kan man også have lys på, det er alt andet lige sjovere at se sine fisk. Men fisken trives bedst i svagt belyste akvarier, så man bør holde sig til små et rørs armaturer, eller armatur med en pære, eller evt. som på billederne en lille diode lampe. Hvis man vil have optimal og flot plantevækst, så er det nok ikke et pragt-gurami-akvarie man skal have, men det kan også godt lade sig gøre at kombinere det lidt. Har man en lidt stærkere lampe på akvariet, så skal man bare sørge for at der er så meget plantevækst, og så mange rødder og evt. flydeplanter at der alligevel er dunkle områder, som fiskene kan trække sig tilbage til.

Jeg må indrømme at en af de planter jeg har stor glæde af i de små akvarier, er andemad. Ikke en plante de fleste ret gerne vil have, men den er faktisk ret god i den her sammenhæng. Dels optager den nogle af de evt. overskydende næringsstoffer i vandet dels skygger den for lyset.