Levende foder

sign up form

På denne side kan du finde lidt information om følgende foderemner:

Artemia ....Dafnier (moina + magna) ... myggelarver .... eddikeål .... mikroorm .... mexikanske tanglopper

Hvis man vil have pragtguramier er man nød til at indstille sig på, at man har en fisk som kun spiser levende foder. Det kan sikkert lade sig gøre at vænne nogen pragtguramier til at tage andet foder, men jeg har endnu ikke oplevet at det kunne lade sig gøre på en måde, som så var brugbar. Problemet med for eksempel frostfoder er, at det ikke spises op, og i de små akvarier man ofte har pragtguramier i, hvor der ofte ikke er filtre, kan uspist foder meget hurtigere komme til at forurene vandet. På denne måde er det en fordel at bruge levende foder, da dette lettere spises ordentlig op. Et andet problem er, at det kan måske lykkes at vænne pragtguramier til et enkelt foderemne, f.eks. frosne sorte myggelarver, eller afskallede artemia æg, - men det bliver meget kraftigt og ensformigt foder hvis man udelukkende bruger dette.

Artemia.

Ny udklækkede artemia nauplier (små saltvandskrebs) er det absolut bedste foderemne, og også et af de nemmeste af producere. Fremgangsmåden som jeg bruger, er at udklække krebsene i en stor 1½ liters colaflaske. Flasken fyldes med vand, herefter påfyldes 1 stor spiseskefuld salt (underordnet hvilket salt) + 1 teskefuld (afhængigt af hvor meget man skal bruge) artemia æg. Herefter sættes en luftsten til at boble i flasken og efter 1½ dag er der masser af udklækkede krebs.

Når man skal bruge krebsene, tages luftstenen op, flasken skal derefter stå nogle minutter, - hvor de skaller som er klækket vil flyde til overfladen, mens æg som endnu ikke er udklækket vil falde til bunden. De små krebs, som er udklækket kan man se stå og hoppe i vandet, oftest tæt ved bunden.Jeg bruger så et lille stykke luftslange som jeg sætter ned i flasken, suger let i den ene ende (ja, let !! ellers får man krebs i munden, det sker der så heller ikke noget ved, men alligevel :-). Det er bedst at stoppe med udsugningen når der er omkring 3-4 cm tilbage i flasken, da man ellers får mange af de u-udklækkede æg med op. Det er vigtigt at man undgår at få både de gamle skaller eller uklækkede æg med, da de ikke er gode for fiskene i større mængder. Har man alligevel fået noget af det med, - og det sker, - så er et lille fif, at stille den skål man har hældt dem over i under en lyskilde et kort stykke tid. Her vil noget igen flyde på overfladen, noget vil falde til bunden, - og man vil se de levende, orangefarvede krebs samle sig på bestemte steder, enten lige under lyskilden eller også på den modsatte side. Jeg sætter lampen, så den ikke står lige over, men lidt ved siden, - det virker bedst.

Når vandet begynder at løbe i luftslangen, holdes den over en artemia-si og når man synes der er nok, stopper man, renser hurtigt de små krebs i almindeligt koldt vand, og hælder dem derefter over i et eller andet lille bæger. Jeg gør jo faktisk det, at når de er rensede, tager jeg en lille kop af det vand som jeg bruger til at skifte vand i akvarierne med (lavt ph) og skyller krebsene ned i en lille kop. På den måde undgår jeg dagligt at tilsætte en lille bitte almindeligt postevand til de små 12 liters akvarier, hvilket jeg tror ellers ville bidrage til at jeg fik ændret ph værdien i forkert retning på længere sigt. Det lyder måske lidt omstændigt, men i praksis betyder det ingenting.

Herefter suger jeg foderet op med en lille plastiksprøjte, og fordeler det i akvarierne. Hvor meget man skal give er noget man må finde ud af, men da det er en lille fisk, så skal man nok lære at lade være med at være alt for god af sig.

 

 

Moina dafnier - japanske varmtvandsdafnier (Moina macrocopa)

Dette er også et yderst velegnet foderemne, og det er selvsagt meget vigtigt at man sørger for at det foder man giver pragtguramierne er afvekslende. Det kan være svært at finde ting at afveksle med, og derfor har jeg måtte indse, at det er nødvendigt for mig at have nogle kulturer af disse dafnier således at jeg ihvertfald har to forskellige altid parate muligheder at fodre med.

Moina dafnier er anderledes end de almindelige større dafnier (dafnia magna) og mere krævende med hensyn til pasning. Jeg har dem i en beholder med ca 6 liter vand, og skifter regelmæssigt dette vand, man kan gøre det en gang om ugen, evt. med lidt længere interval.  Den eneste pasning er at der gerne skal være lys over dem i nogle timer dagligt, samt at de skal fodres - og dette gerne dagligt. Jeg fodrer mine med en lille smule almindeligt bagegær rørt op i noget vand, det hældes i beholderen og omrøres let. Dafnierne går ikke ned og henter det på bunden, de tager kun det der svæver rundt. Kulturen er lidt sart på den måde, at hvis den ikke fodres dagligt, eller for eksempel ved fravær på over tre dage, så kan hele kulturen dø helt ud. Ifølge en artikel, jeg har fundet på nettet , (se link) formerer dafnier sig ukønnet, så længe de har det godt, - men hvis der opstår mangel på foder eller andet som er truende for kulturen, udvikles der hanner, som parrer sig med hunnerne, som herefter lægger 'hvilende' æg, dvs. æg som ikke udklækkes før forholdene igen er optimale. Hvis først en kultur er gået i denne 'tilstand' bør man skynde sig at starte en ny op, da den så ikke er så produktiv. Der er mange sjove ting man kan lære ved at læse artiklen.

http://edis.ifas.ufl.edu/pdffiles/FA/FA02400.pdf

 

Mexikanske ferskvandstanglopper.

Disse har været mit seneste eksperiment, og min erfaring med dem har været følgende.

De er absolut ikke sarte, jeg skifter sjældent vand på dem, der kan godt gå en måned. De trives godt i hårdt vand, jeg har lagt et lille stykke kalk ned i vandet til dem. Desuden er det rigtig godt med planter, javamoss, flydeplanter, najas

Jeg har dem i en 8 liters malerspand, men har også haft dem i et lille 12 liters akvarie, begge dele har fungeret fint. Jeg fodrer dem med en skive squash eller agurk, evt. en mallepille, eller ærter og andet grønt. Squash har jeg fundet er det bedste, en skive varer ca 3 dage, så er den helt væk og man kan lægge en ny ned.

Pasning af tanglopperne har for mit vedkommende begrænset sig til skift af vand, dvs. opsugning af noget af vandet med en ganske tynd luftslange, - enkelte lopper vil komme med, men kan senere enten bruges som foder, eller fanges og puttes tilbage. Jeg gør ikke noget ved at 'slamsuge', hvad der er af skidt får lov til at ligge. Tilsyneladende spiller dette ingen rolle, og det virkelig besværligt at gøre, da lopperne gemmer sig i det der ligger på bunden. Jeg efterfylder derefter blot med rent vand.

Fangst af lopperne gøres ved at lade et stykke squash ligge i overfladen en dags tid, herefter vil hele skiven være fyldt med lopper. Jeg sætter så en artemia-si ned under squashen og har hermed fanget mange lopper. På denne måde er det relativt nemt at få fat i lopperne uden alt muligt andet som ellers ville følge med. Mængden af tanglopper man får med på denne måde er selvfølgelig begrænset, men man kan vælge at fodre enkelte akvarier af gangen og gentage proceduren flere dage i træk, afhængig af hvor stor en kultur man har selvfølgelig.

Lopperne formerer sig pænt, og der er altid mange størrelser tilstede i kulturen.

Myggelarver (oa)

Det er klart at alt muligt andet levende foder kan bruges udfra det kriterie at det har den rigtige størrelse, hvilket vil sige ikke for stort. Store sorte myggelarver er ikke gode, enten bliver fiskene ganske enkelt skræmt eller også kan man se dem næsten blive kvalt i sådan en kæmpe myggelarve, hvilket jeg ikke tror på er helt sundt. Det er meget bedre hvis man kan få fat i disse i lidt mindre størrelser, og det er en fornøjelse at se fiskene gå på jagt. Cyclops er også gode, men almindelige dafnier virker det ikke som om de bryder sig synderligt om. Heller ikke store artemia. Røde myggelarver som man kan købe i små poser, er også udmærkede i begrænsede mængder.

Klare myggelarver er gode, også i begrænset mængde, hvilket vil sige ganske få pr. fisk, - 2, 3 stykker er godt nok. Så det er ikke de store mængder man behøver. Har man andre akvarier og større fisk kan det betale sig at købe disse (om vinteren) i større mængder. Det kræver blot at man har en udendørs beholder på ca. 50 liter hvor man kan opbevare myggelarverne. På den måde kan man have levende myggelarver i lange perioder, de kan holde i flere uger. En større portion (drænet vægt) kan købes her : http://www.myggelarver.dk/

Mht. fangst af myggelarver, kan man enten finde nogle steder i naturen, hvor de er, - men man skal selvfølgelig her altid være opmærksom på ikke at få nogle andre insekter og vanddyr med, som kan være farlige for fiskene, - og på om der er fisk i de vande man fanger i.

Det bedste, hvis man har muligheden, er at have masser af små vandcontainere i sin have, regnvandstønder, en spand med vand, eller bare et eller andet, - hvis man lægger lidt blade, grene, lidt jord evt. herned, - og det må gerne være lidt 'stygt' ... så kan man let tiltrække myggene. Det er bare en god ide at høste jævnligt, da man ellers får pænt mange myg i sin have

 

Fodring af yngel

Det allerførste foder man har brug for skal være så småt at man ikke selv kan se det, og det gør det til lidt af et problem, for hvordan ved man så om der overhovedet er noget levende i det man hælder i akvariet. De mere 'proffessionelle' pragtgurami folk snakker om tøffeldyr, hjuldyr, og jeg forsøger hele tiden at blive klogere på hvordan de gør dette, - men jeg har indtil nu ikke rigtig haft held med at holde liv i kulturer med hverken tøffel eller hjuldyr. Tøffel og hjuldyr er små bitte organismer, som for såvidt findes rigtig mange steder i vores natur, men det er bare svært lige præcis at vide hvor, og det er også svært at have dem til rådighed på en sådan måde og i en sådan mængde at man kan bruge det til at fodre med. Jeg har haft kulturer stående med hø og forskelligt andet, men hvad der endte med at være i det kunne jeg bare ikke konstatere og måtte opgive. Den eneste mulighed er selvfølgelig at anskaffe sig et mikroskop, men det har jeg så ikke fået gjort endnu.

Den nemmeste løsning på dette problem er at bruge liquid-fry, som kan købes i de fleste akvarieforretninger. Dette begynder man at bruge så snart man kan se der er optræk til leg og æglægning, - og man følger bare instrukserne på flasken. Der skulle så dannes infusorier efter at man har tilsat liquid-fry i en periode, og disse infusorier kan ungerne så leve af. Men det siger igen sig selv, at så små unger, (en sytråd med to øjne ca), selv i et 12 liters akvarie skal måske være lidt heldig for at finde de infusorier som er dannet ovre i det modsatte hjørne af akvariet, - jeg vil tro at for at det fungerer skal der være en ret pæn opblomstring af infusorier i akvariet.

Men tilbage er, at produktion af det foder man skal bruge den allerførste uges tid er et problem. I takt med at jeg finder løsninger på dette, vil jeg selvfølgelig skrive det ind her.

 

Eddike ål

Eddike ål er nr. 2 foderemne, rent størrelsesmæssigt, og jeg bruger det ofte helt fra start også, man kan jo aldrig vide om det måske dur. Eddikeål er også ekstremt små, men man kan dog lige ane dem.

Eddike ål anskaffer man sig som en lille kultur. Denne kultur hælder man i en blanding af vand og æblecider eddike - halvt af hvert. Man kan bruge en 1½ liters cola-flaske eller en hvilken som helst anden beholder, som man nok ikke skal lukke helt lufttæt. Man kan 'fodre' kulturen med et lille stykke æble (sådan hvert halve år) men ellers lader man den bare stå. Kulturen kan stå i mange måneder uden at man gør nogetsom helst ved den, - ved stuetemperatur. Når man så skal bruge ålene skal man lige vide hvordan, for det er ikke helt let at få fat i disse bitte små dyr.

Når jeg skal bruge ålene, så hælder jeg lidt af kulturen i en lille flaske, som vist på billedet, - således at der ikke er eddike helt op til kanten. Herefter sætter jeg et stykke filtervat (ikke alm. vat), og ovenover dette rent klart vand. Efter en dags tid vil ålene være kravlet op i det rene vand, og de er herefter nemme at suge op med en engangs sprøjte.

 

 

Microorm

Microorm er et ganske udmærket foderemne til unger som er kommet lidt over den første tid, de er lidt større end eddikeål, og mange voksne fisk kan også godt lide dem.

En kultur med microorm skal selvfølgelig også passes, men det er relativt enkelt at gøre. Jeg bruger en lille plastik-bøtte, hvori jeg blander en masse af havregryn, vand, en anelse sukker samt en lille smule gær. Det blandes til en tyk grød, som så får lov at stå indtil jeg kan se, at der er et mylder af mikroorm på overfladen af grøden.

Man kan sagtens bare opbevare kulturen sådan, i lang tid indtil man lige pludselig en dag skal bruge den. Jeg tilsætter en lille kugle almindeligt bagegær en gang om ugen måske, og ind imellem lidt mere havregryn, og bruger en forstøver til at give kulturen lidt væske ind imellem.

Når man skal bruge ormene, er der forskellige metoder, - den jeg bruger er at sprøjte med forstøveren således at bøttens vægge bliver fugtige. Det bevirker at ormene kravler op af siderne (og det er ikke så slemt som det lyder) - de kommer ikke mere end lidt op af siden, hvor man klart kan se, at de sidder. Man kan så skrabe lidt af med en plastik ske eller noget andet, som man enten putter direkte i akvariet eller skylder ud i en lille smule vand. Til pragtguramier har jeg, selv om jeg har mange, ikke behov for de helt store mængder, - en kvart teskefuld microorm kan fordeles i flere akvarier, - så derfor har jeg ikke metoden til at fremdrive de helt store mængder. En eller to beholdere rækker fint til mit behov.

En anden beskrevet metode, som jeg har afprøvet, er at lægge et stykke god kvalitets køkkenrulle (men her har jeg fundet at selv den bedste kvalitet køkkenrulle ikke fungerer ret godt, brug istedet en kvalitets-papir serviet) - klip et lille stykke af servietten og læg over et område på grøden. Dette skal dog først gøres når der er rigtig godt gang i kulturen og man kan se mikroorme bevæge sig over det hele. Herefter fugter man servietstykket med en forstøver, og lader det stå nogle timer eller til dagen efter. Herefter kan man med en plastik ske skrabe forsigtigt de orme af som er kravlet op på oversiden af servietten. Man skyller så skeen i et lille glas vand og kan herfra hælde dem direkte i akvariet. Jeg har prøvet dette, og synes det fungerer fint, dog skal man være opmærksom på om det kun er orm der kommer med, eller om der er lidt 'havregrød' med. Jeg synes dog det fungerer fint, og der kommer ikke meget af selve grøden eller substratet med hvis man er lidt forsigtig. Det er nemmere at høste større portioner på denne måde.